Isnin, 17 Februari 2014

S A B A RBismillahirrahmanirrahim..

Sabar?

Apa itu SABAR?

Okay. Sabar tu ialah....

Ia hanya perkataan yang ringkas yang memberi impak yang besar pada diri manusia. Sifat ini berjaya "memandu" tindakan manusia dalam kehidupan seharian..

Nak tahu tak apa bukti orang yang ada sifat sabar ni?

Okay.

Bayangkan, seorang guru mampu terus menjadi guru walaupun berhadapan dengan berbagai karenah pelajar.

Ibubapa, mampu besarkan anak-anak yang ramai.. Walaupun masa kecil, anak-anak sangat nakal dan tak dengar cakap ibubapa mereka.. Allahu.

Dengan sifat sabar juga, hubungan persahabatan terus berkekalan walaupun kita selalu diuji dengan sikap kawan yang membuat kita sakit hati.

Dengan sabar, ramai manusia mampu berjaya menjadi orang hebat kerana berjaya lalui pelbagai kesusahan ketika menuntut ilmu.

OK,

Cuba bayangkan kalau sifat sabar ni dah langsung takde dalam diri manusia, apa akan jadi? Persoalannya bagaimana??

:-) Tanpa sifat sabar, bilangan guru pasti akan berkurangan betul tak?


  • Sebab ramai tak sanggup jadi cikgu terpaksa melayan pelbagai ragam anak murid mereka. 
  • Anak-anak kecil juga pasti akan terbiar kerana kurangnya kasih sayang ibubapa yang takde sifat sabar.
  • Persahabatan? Hubungan persahabatan juga pasti akan porak peranda kerana dah takde kawan yang mampu bersabar dgn sikap kita. 
P/s : Hargailah sahabat anda sebelum mereka meninggalkan kita. Bimbing lah sahabat ke jalan Allah. Sekiranya sahabat anda berada di neraka tarik mereka. Tarik mereka supaya sama-sama masuk syurga


  • Kalau takde sifat sabar juga, pasti tiada orang yang lebih  hebat, sebab tak sanggup menghadapi kesukaran ketika kita belajar.
Firman Allah s.w.t yang bermaksud :-


  • "Maka bersabarlah ( Wahai Muhammad terhadap ejekan yang kafir itu ) , dengan cara kesabaran yang sebaik-baiknya. (Surah Al Ma'arij ayat 5)

Ayat yang sering kita lempar bila sedih atau marah ia juga boleh memberikan motivasi pada kita. Memang, kita rasa sabar ini sesuatu yang sangat perit hingga kadang-kadang tu kita asyik mengeluh "  asyik sabarrrr jeeee, penat lahhh !! " .

Tahu tak awak semua, apabila kita bersabar, kita dianugerahkan rasa yang tak semua dapat rasa, iaitu ketenangan. Percayalah, dengan adanya sifat sabar dalam keadaan tak sedar, kita telah selamatkan banyak hubungan persahabatan daripada terputus, dengan sifat sabar kita boleh hidup aman damai sehingga sekarang dan dengan sifat sabar ni juga kita menjadi seorang yang matang dan lebih dewasa. Nampak tak? Betapa besarnya impak sabar dalam kehidupan kita kan?P/S atau Nota kaki :

" Untuk yang sedang diuji, dalam hati ni ada 2 pilihan, sama ada NAFSU atau IMAAN. Kita yang perlu memilih dan menilai. Harus ke kita pilih NAFSU? Terus marah, atau pilih IMAAN? Terus sabar. Tepuk dada pakai hammer, sila tanya IMAAN anda "

Sila bersabar ketika mahu berikan pandangan jangan memberikan pandangan ketika marah, awak akan buat keputusan secara terburu-buru.


Ukhti Hajah Nur Afiqah Binti Haji Abdul Khalid
 
 
  
 
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan